Käytännön kokemus, teorian soveltaminen, uuden oppiminen, osallistuminen oikeisiin asiakasprojekteihin ja loistavat verkostoitumismahdollisuudet. Siinä lista asioita, joita me opiskelijat haemme työharjoittelusta. Joskus sitä oikeaa (ja hyvää) paikkaa on vaikea löytää. Me Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat, Veikka Varho myynnin ja markkinoinnin puolelta ja Kaisa Mäenpää muotoilun puolelta, jaamme nyt viisauttamme ja kerromme miksi markkinointitoimisto Call To Action on hyvinkin monipuolinen työskentely-ympäristö. Opiskelemme täysin eri aloja, mutta molemmat kuitenkin löysivät kyseisestä työpaikasta omaan alaan liittyviä tehtäviä.
Myynnin ja markkinoinnin opiskelija oppii käytäntöä työssään
Minun kohdallani työharjoittelua voisi kuvailla ennakkoluulojen rikkomiseksi, teorian soveltamiseksi käytäntöön ja verkostoitumiseksi. Miksikö?
Tarina alkaa, kun sain kuulla kaverin kautta harjoittelupaikasta ja opinnäytetyön teon mahdollisuudesta markkinointitoimistossa, ei se mediaseksikkäin kombinaatio, mutta haistoin siinä potentiaalia. Kuultuani, että kohdeyritys on Call To Action, muistui mieleeni fuksivuoden luento, jonka meille tuli pitämään CTA:n toimitusjohtaja Aki Karkulahti. Viimeistään tässä kohtaa päätin ottaa häneen yhteyttä, sillä tiesin, että minulla olisi mahdollisuus päästä työskentelemään myynnin ja markkinoinnin rautaisen ammattilaisen alaisuuteen.
Ensimmäisten haastattelujen kohdalla juttelimme mukavia myyntijohtaja Samin kanssa, joka tulisi olemaan harjoitteluohjaajani. Kaipa hän halusi varmistaa tulevan harjoittelijan olevan suhteellisen järjissään. Heti kättelyssä painotettiin sitä tosiasiaa, että olen työntekijä ja näin ollen täysin samassa asemassa kuin vakituiset tyypit. Molemminpuolisen hyväksynnän myötä käytiin läpi työnkuva ja opinnäytetyön aihe; buukkausmenetelmien kehittäminen sprinttimyynnissä. Huhtikuussa hyppäsin CTA:n kelkkaan mukaan ja se oli sitten menoa!

Harjoittelu itsessään pohjautui vahvasti myyntiin. Sami kertoi haastattelussa, että työ tulisi painottumaan buukkaamiseen, eli tulisin puhelimitse ottamaan yhteyttä mahdollisiin asiakkaisiin ja buukkaamaan palaveriaikoja heidän kanssaan. Aikaisemmin työskenneltyäni ns. telemyynnissä, tiesin mitä tuleman pitää ja alkuun olin jopa vähän skeptinen, miten homma luistaisi. Tässä tullaan ennakkoluulojen rikkomiseen: puhelimitse myyminen ei ole niin kamalaa, mitä sen luullaan olevan. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, jos on asenne reilassa niin jokainen työ onnistuu ja parhaimmillaan se ei edes tunnu työltä!
Työhöni asetettiin tavoitteita, jotka tarkentuivat myöhemmin, kun OKR-tavoitteet otettiin käyttöön työyhteisössä. Tämä myös rikkoi sen ajatusmallin, joka minua on koulun penkillä välillä kummastuttanut; käyttääkö yritykset tosiaan näitä teoriassa opittuja asioita tosielämässä? Aakerin mallit, OKR-tavoitteet, DMAIC-ongelmanratkaisumallit ja muut koulussa opitut hieroglyfit. Näitä ihan tosissaan hyödynnetään työelämässä ja niillä taotaan oikeita tuloksia! Ei niitä ole ihan leikin vuoksi kehitetty. Tätä pidän tärkeimpänä opittuna asiana harjoittelusta.
Opeteltavia asioita voi aina iskostaa päähän teoriatasolla, mutta harjoittelussa ne vasta opitaan. Kolme kuukauden harjoittelu on opettanut enemmän asioita käytännön työelämästä kuin koulu on opettanut kahdessa vuodessa.

Muotoilun opiskelija päästää luovuuden valloilleen työharjoittelussa Call To Actionilla
Lähdin hakemaan harjoittelupaikkaa, mutta en ollut täysin varma mistä sellaisen saisin, joten syöksyin internetin syövereihin hakemaan mielenkiintoisia yrityksiä. Call To Action kiinnitti hienoilla nettisivuillaan huomioni ja päätin ennakkoluulottomasti laittaa Akille viestiä, vaikka he eivät erikseen maininnut hakevansa harjoittelijaa. Tärkeintä on olla rohkea ja hakea harjoitteluun sellaisiin paikkoihin, jotka tuntuvat itselleen mielekkäältä.

Harjoittelu CTA:lla on ollut tähän asti hieno kokemus. Harjoittelua on minun osaltani kulunut noin kuukausi ja innolla odotan mitä seuraava kuukausi tuo tullessaan! Minua kiinnostaa muotoilun alalla erityisesti graafiseen suunnitteluun liittyvät työtehtävät, joten on mahtavaa päästä oppimaan aiheesta lisää Call To Actionilla muiden graafikoiden ohjaamana.
Vaikka opintoja olikin kulunut Savonia-ammattikorkeakoulussa muotoilun parissa vasta kaksi lukuvuotta, tunsin pärjääväni työtehtävissä hyvin. Olen oppinut myös paljon uusia asioita graafisesta suunnittelusta ja työskentelystä mainostoimistolla. Olen päässyt mukaan sekä asiakasprojekteihin että CTA:n omiin projekteihin kehittämään yritystä. On ollut mielekästä tehdä monipuolisia työtehtäviä, ja päästää oma luovuus valloilleen. Tähän mennessä olen käyttänyt paljon työaikaa esimerkiksi valokuvausprojektiin CTA:lla, joten valokuvaaminen on ollut yksi merkittävä osa harjoittelua. Harjoittelussa minun näkökulmia ja ideoita on kuunneltu ja otettu hyvin vastaan. Olen päässyt mukaan yrityksen toimintaan hyvin: olen esimerkiksi suunnittelemaan uuden toimiston sisustusta ja antamaan omia näkökulmia. Asiakasprojekteissa olen muun muassa päässyt suunnittelemaan verkkosivujen layoutteja ja kuvien muokkausta verkkosivuille.
Kun aloitin työharjoittelun Call to Actionilla, minut otettiin lämpimästi vastaan ja pääsin heti osallistumaan erilaisiin työtehtäviin ja muihin ohjelmiin työporukan kanssa. Tunsin olevani osa jengiä, enkä vain harjoittelija. Jos olet kiinnostunut graafikon töistä, ja etsit harjoittelupaikkaa, tätä paikkaa voin suositella lämpimästi. Kun hakee harjoitteluun CTA:lle graafisen suunnittelun työtehtäviin, on hyvä hallita Adoben Creative Cloudin ohjelmia, tuntea WordPress -työkaluja, omata valokuvaustaitoja, ja tietysti olla motivoitunut työhön.

Kaiken kaikkiaan olemme yhdestä asiasta samaa mieltä: emme olisi voineet toivoa parempaa harjoittelupaikkaa. Työskentely Call To Actionilla on samaan aikaan sekä rentoa että haastavaa, mutta laadusta ei ikinä tingitä. Koemme, että olemme saaneet paljon irti harjoittelusta ja paljon jäi kuitenkin vielä opittavaa, sillä kyseinen yritys toimii alalla, jossa kehitys ei koskaan pääty. Call To Action pysyy kehityksessä mukana, jolloin me harjoittelijat saamme opittua hyödyllisiä taitoja tulevaisuutta ajatellen.
