Jukka Rönkkö

Talon paras kielikorva

Tekstillä pitää olla selkeä tehtävä

Olen Jukka Rönkkö, tänä vuonna 30 vuotta täyttävä kuopiolainen mies. Aikaisemmin olen tehnyt enimmäkseen toimittajan töitä freelancerina. Koulutukseltani olen humanististen tieteiden kandidaatti pääaineenani kirjallisuus. Kirjoitan parhaillaan pro gradu -tutkielmaani ja todennäköisesti valmistun filosofian maisteriksi kesällä 2018. Call To Actionin palveluksessa olen ollut pian kahden vuoden ajan. Työpaikastani saan kiittää Sampsa Daavitsaista, joka värväsi minut CTA:lle kirjoitushommiin erään asiakkuuden tiimoilta. Sittemmin työtehtäväni ovat laajentuneet käsittämään myös muiden asiakkuuksien sisällöntuotannon.

En varsinaisesti someta, mutta vietän toki paljon aikaa internetissä. On myönnettävä, että some, digitalisaatio ja muut aikamme paradigmat tuntuvat minusta vähän vierailta painomusteen tuoksuisesta taustastani johtuen. CTA:ssa parasta onkin se, ettei minun tai kenenkään muun meistä tarvitse yrittää olla jotain muuta kuin mitä on niin vahvuuksineen kuin heikkouksineen. Töihin on mukava tulla joka aamu eikä päivän päätteeksi töitä tarvitse ottaa enää mukaan kotiin.

Mistä sisällöntuotannossa on kyse?

Luku- ja kirjoitustaito on oikeastaan ainoa todellinen taitoni. Tärkein aseeni on lapsesta asti jatkuneen lukemisharrastuksen tuoma kielikorva ja kirjasivistys, niin sanottu kulttuurinen pääoma. Call To Actionilla työskentelen sisällöntuotannon parissa eli käytännössä kirjoitan erilaisia tekstejä ja editoin muiden kirjoittamia. Lyhyesti sanottuna valvon sisällöntuotannon laatua. Työhöni kuuluu sisältömarkkinointiasiakkuuksien strategiseen suunnitteluun osallistuminen sekä yksittäisten tekstien ideointi. Tämä bisnesorientoituneempi puoli työstäni ei onnistuisi ilman Timoa, joka ymmärtää minua paremmin verkkoympäristön teksteille asettamat vaatimukset hakukoneoptimointeineen ja muine noituuksineen.

Kaikki kirjoittaminen on luonteeltaan pohjimmiltaan samaa: ajatusten muuttamista kommunikoitavaan muotoon. Ainakin tämä asennoituminen sopii niin kutsuttuun sisällöntuotantoon, joka työni osalta tarkoittaa siis tekstien laatimista ja muokkaamista. On kyse kirjallisen ilmaisun perusasioista: kuka kirjoittaa, miksi, missä ja kenelle. Sisältömarkkinoinnin tulee tuottaa asiakasta hyödyttävää ja asiakkaan tarpeisiin vastaavaa sisältöä. Katteettomia lupauksia ei voida esittää, eikä ylenmääräisellä pöhisemisellä ole kuin vieraannuttava vaikutus.

Usein asiantuntijat katsovat omaa osaamistaan niin läheltä, että heiltä lähtevä tieto ei koskaan saavuta loppuasiakasta niin kuin oli tarkoitettu. Siksi sisällöntuotanto on osaltaan myös asiantuntijatiedon muokkaamista helpommin omaksuttavaan muotoon. Tavoitteena on lukijaystävällinen teksti, jonka viesti on vaivatta sisäistettävissä.  Tässä mielessä sisällöntuotannossa ei ole siis mitään uutta auringon alla, paitsi se, että tekstien vaikuttavuudesta on saatavilla konkreettista, mitattavaa dataa, joka puolestaan ohjaa uusien sisältöjen tuotantoa sen mukaan, millainen sisältö on vaikuttavinta ja tuottaa parhaat tulokset.

Call To Actionin tuottama sisältömarkkinointi pohjaa asiakkaan viestinnällisiin ja myynnillisiin tarpeisiin. Meidän asiakkaamme asiakkaan verkkokäyttäytyminen määrittelee sisällöntuotannon ehdot. Tärkeintä on työstää sellaisia tekstejä, joista on kohderyhmälle hyötyä ja jotka siten ohjaavat asiakkaat niiden tuotteiden ja palveluiden äärelle, joiden myyntiin sisältömarkkinoinnin on tarkoituskin vaikuttaa.

Entäs sitten?

Suurimman osan ammatillisesta osaamisestani olen kerryttänyt asiatekstien parissa. Pyrin tiiviiseen ja tarkkaan ilmaisuun, mikä tosin voi tehdä tekstistä usein puisevaa. Tässäpä onkin keskeinen kehittymistarpeeni: kyetä persoonalliseen ilmaisuun työtehtävien asettamissa rajoissa. Suhtaudun kirjoittamiseen ankarana työnä, joka palkitsee harvoin mutta sitäkin anteliaammin. Henkilökohtaiset ambitioni ovat käytössäni olevien tekstilajien kirjon laajentamisessa. Puolentoista vuoden päästä näen itseni suuntautuvan yhä enemmän luovaan kirjoittamiseen. Muuten minulla ei ole sen kummempia tulevaisuuden suunnitelmia, kunhan vain pystyn elättämään perheeni ja elämään tavallista elämää. En ylipäätään suhtaudu elämään kovin vakavasti, sillä ihmisellä on maailmankaikkeudessa kusiaisen valtuudet, kuten Veikko Huovinen kirjoittaa.

Lue Jukan blogeja
Avaa keskustelu
Tarvitsetko apua?
Moro! Kuinka voimme auttaa?