Nappaa vinkit tietojen kalastelulta ja huijausviesteiltä suojautumiseen

Olemme CTA:lla huomanneet kesän ‘23 kuluessa, kuinka Facebookin yrityssivuille on Messengerillä ja sähköpostitse alkanut saapua aiempaa enemmän roskapostia Metan nimissä. Useimmiten viesteissä kerrotaan Facebook-sivun rikkoneen yhteisön sääntöjä ja annetaan linkki, jonka kautta sivu voidaan varmentaa ja palauttaa käyttöön.

Tämänkaltaisiin yhteydenottoihin on syytä suhtautua aina tietojen kalasteluna, jolla vastaanottaja yritetään saada luovuttamaan henkilökohtaisia tietoja, kuten luottokortti- ja pankkitietoja ja salasanoja. Tällainen on harmillista ja voi tuntua pelottavalta, mutta ei hätää, sillä kalastelulta suojautuminen ei ole vaikeaa.

Kuinka nämä huijausviestit sitten tunnistaa?

  • Profiilikuvasta, jossa ei ole Metan logoa, tai se on käännetty vaikkapa väärinpäin
  • Viesti tulee Facebook-käyttäjäprofiililta, jolla ei ole yhtään kaveria, tai lähes tyhjältä Facebook-sivulta, josta ei juuri löydy julkaisuja. Metan lähettämät ilmoitukset eivät tule Messengerin kautta, mutta Facebook-sivun ilmoituksissa viestintä voi kuitenkin näyttää hyvin samalta. Erotat huijausviestit Facebook-sivusi ilmoituksissa Messenger-kuvakkeesta, joka löytyy ilmoituksen kuvan kyljestä. Metan viesteissä kuvake voi olla esimerkki palkki-logo tai kellon kuva.
  • Linkistä, joka voi olla naamioitu siten, että siinä kyllä lukee Facebook, mutta lähemmällä tarkastelulla erottuu jotakin erikoista, kuten vaikkapa jokin merkki (-) ennen linkin .com-loppua.
  • Sähköpostin lähetysosoitteesta; siinä on usein jotain outoa.
  • Heikosta kielestä. Jos viesti on suomenkielinen, roskapostin tunnistaa useimmiten huonosta kieliopista. Englanninkielisessä viestinnässä roskapostin tunnistaminen voi olla kinkkisempää – tällöin kannattaa tutkia kaikki yllämainitut kohdat.
Esimerkki ilmoituksesta Messengeriin saapuneesta huijausviestistä.

Mitä jos ehditkin jo klikata roskapostin linkkiä?

Huoli pois! Useissa tapauksissa pelkkä linkin klikkaaminen ei johda vielä mihinkään, sillä tietojenkalastelu ja haittaohjelmien asentaminen vaatii yleensä vielä tietojen luovuttamisen klikkauksen jälkeen tai tiedoston lataamisen omalle laitteelle. Jos siis ehdit klikkaamaan linkkiä, älä jatka eteenpäin – sulje vain selainikkuna ja poista saamasi viesti.

Jos epäilet, että laitteellesi on saatu ujutettua haittaohjelma, suosittelemme suorittamaan tarkastuksen pöytäkoneesi tietoturvaohjelmistolla, tai mikäli kyseessä on mobiililaite, palauttamaan sen tehdasasetukset. Huomioi, että tehdasasetuksiin nollaaminen poistaa laitteelta aina kaiken sisällön.

Saadessasi oudolta vaikuttavia yhteydenottoja digitaalisilla alustoilla, toimi näin!

  1. Rauhoita tilanne ja pysähdy hetkeksi
  2. Älä klikkaa epäilyttäviä linkkejä
  3. Ollessasi epävarma, varmista viestin oikeellisuus markkinointikumppaniltasi tai kertaamalla vinkkimme!

Tilaa uutiskirje